Kalite Araç ve Teknikleri
Henüz eğitim tarihi belirlenmedi
Süre: 2 Gün
Son yıllarda kullanıcıların beğenisine sunulan ürünlerin hemen hemen hepsinde en önemli özellik; kalite olmuştur. Zira kalitenin tanımı da zamanla değişerek; “ürünlerin müşterilerin isteklerini karşılayan özelliklerinin tümü” haline gelmiştir. Bu anlamda ürünlerin fiziksel dayanıklılığı vs gibi kavramlara fiyat ve ihtiyaç duyulduğu anda ulaşılabilirlik gibi kavramlarda eklenmiştir. Herhangi bir şirketin günümüz dünyasında uzun vade de ayakta kalabilmesi ve rekabet şansını koruyabilmesi için kaliteye gereken önemi vermesinin gerektiği, artık inkar edilemeyen bir gerçek olmuştur.
Bu anlamda düz mantıktan hareketle; herhangi bir şirketin ürettiği ürünlerde belirli bir kalite seviyesini yakalayabilmesi için belirli bir düzeydeki maliyeti göğüslemesi gerekmektedir. Çalışma prensipleri sistematik olmayan, kurumsallaşmamış bir şirket için bu doğrudur. Çünkü yüksek olan fire (kalitesizlik) maliyetleri, kaliteli üretilen ürünlerin maliyetleri üzerine eklenecektir Ancak, ürün veya hizmet üretimi sırasında ortaya çıkan hataların tespiti ve önlenmesine yönelik sistematik araçların kullanılması ile; ortaya çıkan kalitesizlik maliyetleri şirketin kar hanesine kaydedilebilecektir. Bir başka deyişle; belirli bir kalite seviyesinin korunabilmesi için maliyetlerin yükselmesi gerekmez, aksine düşmesi beklenir.
ISO 9000, QS 9000, ISO/TS 16949, ISO 14000 standartları veya Toplam Kalite Yönetimine göre sistemini yapılandırmış kuruluşlarda kalite araç ve tekniklerinin kullanılması ihtiyaçtan öte zorunluluk haline gelmiştir. Diğer taraftan söz konusu araç ve teknikler olmadan etkin bir sistemin işleyişi de mümkün değildir.
Amaç
Katılımcılara kalite araç ve tekniklerini uygulamalı olarak tanıtarak, kendi kuruluşlarında sistemlerinin etkinliğini sürekli geliştirmeye yönelik temel bilgi birikiminin oluşmasına katkıda bulunmak.
İçerik
Program içeriğini belge olarak indirmek için tıklayın
- Kalite olgusu, temel kalite kavramları
- Kalite standartları ve toplam kalite yönetimine geçiş
- Kalite araçları ( 7K )
- Akış Diyagramları
- Sebep-Sonuç Diyagramı
- Histogram
- Veri Toplama (Çetele Diyagramı)
- Pareto Analizi
- Kontrol Kartları
- Dağılım Diyagramları
- Yönetim Araçları (7Y)
- Afinite Diyagramı
- İlişkiler Diyagramı
- Ağaç Diyagramı
- Proses Karar Diyagramı
- Matris Diyagramı
- Matris-Veri Analizi
- Ok Diyagramları
- 7 K ve 7 Y İçin Örnek Uygulamalar
Yöntem
Katılımcılar sayısına göre eğitimin başında 2 veya daha fazla takıma ayrılmaktadır. Teorik bilginin aktarımına paralel olarak eğitim boyunca sürekli olarak uygulamalarla konuların pekiştirilmektedir. Eğitim sırasında oluşturulan takımların uygulamalardaki başarıları eğitmen tarafından puanlanarak; rekabet içinde dinamik bir öğrenme atmosferi yaratılmaktadır.
Eğitim başında ve sonunda gerçekleştirilen çoktan seçmeli sınavlar yardımı ile bilgi seviyelerindeki artış ölçülmektedir. Sonuç olarak katılımcıların eğitim sırasındaki performansları ile sınav sonucunda elde ettikleri başarı seviyesi dikkate alınarak, toplam başarı puanı oluşturulmaktadır.
Katılımcılar
Kalite araç ve tekniklerini kullanarak şirketlerine katma değer yaratmak isteyen yönetici ve çalışanlar.
Bu eğitimin gerekli olduğu pozisyonlar için tıklayınız
Bu eğitimin görevine katkı sağlayacağı pozisyonlar için tıklayınız
Gerekli Ön Bilgiler
Herhangi bir ön bilgi şartı bulunmamaktadır.
Süresi
2Gün
Makale/Bülten
İlgili Programlar
Bu eğitim aynı zamanda aşağıda listelenen programlarımız kapsamında yer almaktadır :
Tarihi belirlenmiş eğitim programlarımıza hızlı erişim için lutfen tıklayınız :